Spletna stran BTC City za slepe in slabovidne
/ Registracija     Trenutno niste prijavljeni
Za uporabo seznama želja se morate prijaviti
OZNAKA

Priprave na maraton

Kako čim lažje, hitreje in sploh prevoziti maraton Franja?

Do starta maratona Franje je le še slaba dva meseca. Verjetno poznate znamenito pravilo, nastalo med ljubljanskimi kolesarji, da 'čez Franjo prideš, če imaš do dneva starta vsaj 700 prevoženih kilometrov'. No, nekateri ga celo lahko potrdijo. Vendarle pa se maratonov, kakršen je Franja, ne gre lotevati brez nekoliko več in kakovostne, pametne vadbe. Kako torej vaditi, da bo šlo cim lažje in s cim večjim užitkom?

Naši kolesarski strokovnjaki so mnenja, da lahko veliki maraton, dolg 165 kilometrov, brez težav prevozite, v njem uživate ali pa celo izboljšate čas z lanske Franje, če boste tedne pred startom ( slaba dva meseca) pravilno in pametno vadili. Seveda mislimo s tem na nekoliko bolj aktivne rekreativne kolesarje, ki morajo na teden prekolesariti vsaj 160 kilometrov. To so kolesarji, ki so bili športno aktivni tudi pozimi in so skoraj vsak topel zimski ter pomladni dan izkoristili za kolesarjenje. To ste splošno fizično dobro pripravljeni posamezniki, ki imate že prevoženih nekaj sto (700 do 800) bazičnih kilometrov. Pri vadbi, ki vam jo svetujemo mi, boste namreč intenzivnost in obseg še povečevali, zato vam v zadnjem mesecu pred Franjo ne sme biti težko sedeti na kolesu štiri do pet ur. Kolesariti morate vsaj trikrat na teden. Upoštevali smo tudi, da ste zaposleni in želite kakšen dan v vikendu preživeti tudi z družino, zato smo kolesarske dneve omejili na ponedeljek, sredo in soboto. Po dveh dolgih vadbah v četrtem tednu pa smo za peti teden predvideli nekoliko počitka in lažjo vadbo.

Urnik posebne vadbe pa smo izdelali tudi za kolesarje začetnike, katerih cilj je prevoziti mali maraton Franja. Ne skrbite, so že preizkušene. Prva Poletova ekipa kolesarjev začetnikov, ki je vadila z Gorazdom Penkom, je namreč brez težav prevozila tudi veliko Franjo. A naj nam bo zaenkrat in za prvič dovolj krajši cilj, mala Franja. Dobro je, če ste pred začetkom vadbe vajeni voženj s kolesom, kar pomeni, da mora biti za vami tudi že nekaj bazičnih kilometrov kolesarjenja.

Tudi kolesarji začetniki morate vaditi trikrat na teden, prevoziti pa morate najmanj 55 kilometrov na teden (to je na primer približno tri kroge okoli Šmarne gore po trasi Šmartno – Skarucna – Vodice – Krašnja – Valburga – Smlednik – Zavrh – Pirnice – Tacen – Šmartno). Za vas so primerni dnevi za vadbo petek, nedelja in sreda. Obseg in intenzivnost vadbe sta prilagojena začetnikom,kar pomeni, da smo upoštevali tudi, da kot kolesarji začetniki niste vajeni sedeti na kolesu dalj časa in boste kdaj tudi sestopili.

Veliko užitka pri vadbi in pri pripravi na veliki kolesarski dogodek!

Ekipa Franja.org

Navodila za pripravo


Obiščite nas
Obiščite nas

Prijava

Za storitev se morate najprej prijaviti!

Če ste registrirani, vnesite svoj e-naslov in geslo. Če ste tukaj prvič, se najprej registrirajte.

Registracija

Splošni pogoji rabe osebnih podatkov

Ste pozabili svoje geslo?

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo