Spletna stran BTC City za slepe in slabovidne
/ Registracija     Trenutno niste prijavljeni
Za uporabo seznama želja se morate prijaviti
OZNAKA

Kaj so pirhi?

Pirh, velikonočno jajce, pisanica, pisanka...

Pirh ali velikonočno jajce, ponekod imenovano tudi pisanica ali pisanka, je tradicionalno jedilo, ki se pripravlja ob veliki noči. Jajca se trdo skuhajo, nato pa se barvajo in krasijo; lahko pa se že kuhajo v barvilu. Barvilo je lahko umetno ali pa naravno, recimo listje rdeče čebule.

 

Poleg kuhanih jajc pa se lahko krasijo tudi spihane jajčne lupine. Z različnimi tehnikami nastajajo belokranjske pisanice ali pisanke, prekmurske remenke, rumenke ali rumenice, praskanke.

Tradicionalno velikonočno pojedino poleg pirha, ki simbolizira kaplje Kristusove krvi sestavljajo še hren, ki predstavlja žeblje s katerimi je bil Jezus pribit na križ, potica kot simbol trnjeve krone in šunka, ki simbolizira Jezusovo telo.

Vir: Wikipedija

Od kje prihajajo pirhi?

Zgodovinski  zapisi trdijo, da je bila velika noč v srednjem veku pri nas in drugod v Evropi splošen izraz za oddajo jajc zemljiškim gospodom.

Do 16. stoletja pomeni izraz velikonočna jajca le ustrezno dajatev in ne posebno praznično jed.

Rdeče pobarvana se pojavljajo od 16. stoletja dalje, kajti viri jih pred tem časom jih ne omenjajo. Uporabljajo se še danes.
Pri nas se pojavljajo pirhi, remenke ali remenice.

Janez Vajkard Valvasor omenja blagoslovljena jajca leta 1689.

 

Pirhi v Sloveniji

Remenice ali remenke  iz Prekmurja

Remenice ali remenke najdemo v Prekmurju, kjer beseda remen pomeni rdeč.

Barve so bile v preteklosti naravnega izvora, danes pa se uporablja drugačna tehnika in barve. Za remenke potrebujemo veliko natančnosti in previdnosti. Jajce najprej izpihamo. Ko je jajce prazno, se prične barvanje približno centimeter širokih pasov z živimi in pastelnimi barvami, npr. z zeleno, roza, oranžno, modro in rdečo. Danes uporabljamo barvo za les, ki se lepo prime na površino. Pravokotno Na te pasove, torej podolžno, pobarvamo s črno barvo, da nastane nekakšna mreža In na enem delu jajca, prav tako s črno, pobarvamo še večji ovalni prostor za osrednji motiv remenke ali remenice.

Adlešiške pisanice in drsanke iz Bele Krajine

Adlešiške pisanice iz Bele Krajine imajo značilno rdečo, črno in belo barvo.

Ko na jajčno lupino z voskom začrtamo osnovo vzorca v obliki črt, srčkov, rožic in vijug (te prikazujejo Kolpo in kraje, ki ležijo ob njej), jo ovijemo v rdeč krep papir, ki pušča barvo in jo namakamo v vodi. Za tisto, kar želimo obarvati črno potrebujemo tekstilno barvo, segreto na plinu. Vanjo namočimo jajce. Na koncu damo jajce, ki smo mu prej naredili luknjico, rdečo vrvico in naredimo cofek. Izdelava tovrstnih pisanic je stara 150 let, postopek izdelave pa traja dve uri in pol.

Drsanke prav tako izhajajo iz Bele Krajine.

Njihova tehnika izdelave je drugačna. V olupkih Rdeče čebule se kuhajo skoraj dve uri. Tako kuhano jajce je tudi dolgo obstojno. Potem se z barve z manjšim nožem drsajo motivi. Od tod tudi ime drsanke. Motivi so različni: cvetlice, cerkveni motivi, vejice…. Na obeh straneh drsanke pa je tudi osrednji prostor za motiv.


Obiščite nas
Obiščite nas

Prijava

Za storitev se morate najprej prijaviti!

Če ste registrirani, vnesite svoj e-naslov in geslo. Če ste tukaj prvič, se najprej registrirajte.

Registracija

Splošni pogoji rabe osebnih podatkov

Ste pozabili svoje geslo?

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo