Spletna stran BTC City za slepe in slabovidne
/ Registracija     Trenutno niste prijavljeni
Za uporabo seznama želja se morate prijaviti
Članek

Vrt je vir veselja in zdravja.

[Arhiv]

Objavljeno: 14.05.2012

Oznake:

Logo

Doma pridelana zelenjava in sadje sta najboljša, saj vemo, kako smo ju vzgojili, katera semena in sadike smo uporabili in da pri vzgoji nismo dodali kemičnih sredstev. Domača zelenjava in sadje pa nista le zdrava, temveč imata tudi polnejši okus, saj rasteta pod pravim soncem.

Tuji strokovnjaki ugotavljajo, da se je vsebnost vitaminov in mineralov v zelenjavi v zadnjih 50 letih drastično zmanjšala. Pojasnjujejo, da so razlogi predvsem v uvajanju novih sort in tehnologij, ki zagotavljajo krajšo rastno dobo. Rastline v krajšem času sprejmejo manj hranil in zato vsebujejo manj za zdravje ugodnih sestavin. Izsledki raziskave kažejo tudi na velike razlike med posameznimi vzorci pridelkov, ki jih pojasnjujejo z dolžino transportne poti do kupca.

Ali ste vedeli?

 • Da špinača pri sobni temperaturi izgubi 50−90 % vitamina C v 24 urah.
 • Da grah izgubi 50 % hranilnih snovi v enem tednu po obiranju.
 • Da se pri transportu 200 g grozdja iz Čila proizvede 1−1,5 kg toplogrednih plinov oz. enaka količina, kot če bi običajno žarnico pustili prižgano cel vikend.

Avtohtone sorte zelenjave so “Ptujska rdeča” čebula, “Ptujski jesenski” in “Ptujski spomladanski” česen, “Kranjsko okroglo” in “Ljubljansko belo” zelje, “Solkanski” radič, “Ljubljansko rumeno” korenje ter “Ljubljanski” motovilec.

Izbirajte barvite sorte sadja in zelenjave, saj vsebujejo vitamine, minerale in antioksidante, ki jih v običajnih sortah ne boste našli. Letos posadite temno rdeč visokolikopenski paradižnik “Flavance” in oranžen paradižnik “Beorange”.

Novost pri sadnem drevju pa sta rumeno obarvana sorta kivija “Yellow queen” in rdeče obarvani “Red sun”. Z njimi boste presenetili svoje goste in vnesli v svoje telo več vitaminov.

Z lastnim pridelovanjem zelenjave pomagamo tudi svojemu telesu, saj se gibamo na svežem zraku. Vrtna opravila nam bodo pomagala ohraniti dobro telesno kondicijo in nas psihično sprostila. Potrudite se, da kar največ sadja in zelenjave pridelate sami. V obdobjih, ko le-te ni dovolj, pa bodite pozorni, da kupujete sezonsko in lokalno pridelano sadje in zelenjavo. S tem boste svojemu telesu zagotovili bolj kakovostno hrano in zmanjšali količino toplogrednih plinov, ki nastajajo z daljšim transportom.

In še namig

Zelenjavo pobirajte tik pred uporabo, saj je takrat vsebnost vitaminov največja. Zelenjavo hranite v temnem prostoru, saj se vitamini razgrajujejo na svetlobi. Globoko zamrzovanje ne spreminja vsebnosti hranilnih snovi, zato hitro pokvarljivo zelenjavo za daljše obdobje shranite v zamrzovalniku.

Logo
Logo

Izdelki iz e-kataloga
Vsi izdelki
Ni primernih podatkov.

MOJ SEZNAM ŽELJA

Seznam želja omogoča shranjevanje in deljenje s prijatelji.
Za uporabo seznama želja morate biti prijavljeni. . Če še nimate uporabniškega profila se registrirajte.
 1. € 7,49

  PRIBOR ZA KLEPANJE MTECH BABICA (1KOS)

  Merkur, trgovski center
Stran

  Obiščite nas
  Obiščite nas

  Prijava

  Za storitev se morate najprej prijaviti!

  Če ste registrirani, vnesite svoj e-naslov in geslo. Če ste tukaj prvič, se najprej registrirajte.

  Registracija

  Splošni pogoji rabe osebnih podatkov

  Ste pozabili svoje geslo?

  Pozabljeno geslo

  Nazaj na prijavo