Spletna stran BTC City za slepe in slabovidne
/ Registracija     Trenutno niste prijavljeni
Za uporabo seznama želja se morate prijaviti
Članek

Moč semen

[Arhiv]

Objavljeno: 23.04.2012

Oznake:

Ekošara Jablana (Ljubljana, Tržnica sever)

Logo

Semena ohranjajo življenje tudi v času, ko življenje in rast nista mogoča, premostijo desetletja mraza, suše in teme. V sebi nosijo zapis o novi rastlini, ki bo iz njega nastala.

Že odkar je človek nehal biti nabiralec in je začel gojiti svojo hrano, se uči izbirati in gojitirastline. V neposrednem stiku z naravo so semena kot most med vegetacijskimi dobami, kot obljuba letine in obilja tudi za naslednja leta. Semena ohranjajo življenje tudi v času, ko življenje in rast nista mogoča, premostijo desetletja mraza, suše in teme. V sebi nosijo zapis o novi rastlini, ki bo iz njega nastala. Kako visoka bo, kakšne veje in koliko jih bo imela. Koliko bo na njih listov, kakšne oblike, kdaj se bodo razvili in kdaj odpadli. Govori tudi o njenem življenju. Določa kako bo reševala težave, odganjala zajedavce, plenilce, kako bo preživela sušo, mraz ali povodenj, kakšne plodove bo rodila in kdaj. Seme je majčken mikročip v katerem je več informacij, kot jih lahko shranijo najnaprednejši izdelki »silicijeve doline«.

Ni čudno, da je narava človeku za hrano dala semena in plodove. V njih je shranjena neizmerna energija za življenje in učenje. Ne pozabimo, da ne prehranjujemo le svojih mišic in kosti temveč tudi možgane in svoja subtilna telesa.

V naši prehrani so najbolj prisotna semena žit. Zahodnjaki uporabljamo več vrst pšenice,  ovsa, koruze in ječmena, na vzhodu pa uporabljajo več vrst riža in stročnic. Z mletjem semen v moko se v nekaj tednih izgubi velik del vitalnosti tega živila in ostane le škrob ter nekaj mineralov. Malo več energije se ohrani pri ajdovi in proseni kaši ter pri stročnicah, ki jih večinoma uživamo v obliki zrn. Dan pa bi morali začeti z energijo sonca, ki v nas prebudi radost in ustvarjalnost. Najboljši zajtrk so zato jedrca in/ali sadje.

Priprava semen

Semena ali jedrca ki jih kupujemo so ponavadi v spečem stanju in čakajo na ugodne razmere za kaljenje. Njihova dolžnost je da od konca ene do začetka naslednje vegetacijske dobe varujejo kalček in ves genski material za novo rastlino. Prav tako ji morajo zagotoviti prvo hrano in zaščito, ki jo bo rastlinica potrebovala preden razvije korenino.

Semena imajo seboj tudi zaščitne snovi, ki jih varujejo pred gnitjem, plesnimi, prezgodnjim kaljenjem, in nekaterimi škodljivci. Bolj ko je seme bogato z beljakovinami, močnejšo obrambo ima.

Ko seme namočimo v vodo na sobni temperaturi, simuliramo pogoje za kaljenje. Po nekaj urah bo seme oživelo. Istočasno se v vodi razgradijo zaščitne snovi, ki so za nas pogosto toksične in napenjajo. Takrat vodo odlijemo. Seme je tako dobilo impulz, da so pogoji ugodni  in rast se začne. V tem trenutku vsebuje največ vitaminov in encimov, škrob se je razgradil v preprostejše sladkorje (monosaharide). Kaleča semena so najbolj bogata vitalna hrana, ki ne redi. Močno izboljša umske sposobnosti, nahrani živčevje saj vsebuje veliko vitaminov skupine B. Kalcij, železo in drugi minerali so v organski - kelatni obliki, ki jo telo z lahkoto sprejme in vgradi tja, kjer jih potrebuje. (Kelatna oblika železa je narejena tako, da je na sredini molekula železa, okoli nje pa dve aminokislini, podobno je s kalcijem)

Preprost zajtrk

Preprost zajtrk si naredimo, če zvečer namočimo eno pest mandljev, zjutraj pa jih le operemo in pojemo. Še olupiti jih ni treba. Zraven lahko pojemo kakšno suho ali sveže sadje. Tak zajtrk seveda zahteva dobro žvečenje, s tem pa spet ohranimo zdrave zobe in čeljust. Ne bomo potrebovali žvečilk, saj narava tako odžene neprijeten zadah.

Kaleča žita so tudi vedno dobrodošla hrana, še posebej v kombinaciji s suhim sadjem.

Kuhanje semen

Tudi kadar kuhamo semena, je pomembno, da jih namakamo. Žita tako lepše nabreknejo in se pri kuhanju zmehčajo. Vodo od namakanja odlijemo stran in kuhamo v sveži vodi. Pšenico, piro, oves ali ječmen pustimo vreti le nekaj minut v pokriti posodi, nato ogenj ugasnemo in pustimo. Med kuhanjem lahko dodamo kakšno osvežilno začimbo, kot je janež, za boljšo prebavo škrobov pa malo kurkume in ingverja. To lahko naredimo zjutraj, preden gremo v službo. Popoldan nas bo že čakala napol pripravljena jed. Kuhano žito lahko v hladilniku počaka nekaj dni. Vsak dan vzamemo stran le toliko kot potrebujemo.

Pri stročnicah moramo biti  še posebej pozorni. Le-te vsebujejo veliko beljakovin (28 – 46%) zato so še bolj opremljene z naravnimi fungicidi in insekticidi. Te snovi so za nas nekoliko strupene ali pa povzročajo motnje delovanja ščitnice. K sreči pa se med namakanjem 12 – 24 ur razgradijo. Še bolj temeljito jih uniči visoka temperatura – kuhanje vsaj 15 minut. Nekatere sorte fižola in rumeno sojo pa je treba kuhati dlje – tudi 1 uro ali več. Surovih kalčkov stročnic ni priporočljivo uživati. Vedno jih vsaj poparite: prelijte jih z vrelo vodo za 20 sekund, nato operite še z mrzlo vodo.

Strah, da se bodo hranilne snovi izgubile med namakanjem je odveč. Ravno v tem času se vsebnost vitaminov in encimov poveča tudi do sedem krat. Čas kuhanja je krajši, zato bodo izgube manjše kot če bi kuhali brez namakanja. To velja tudi za lečo, ki je vedno kuhana v 10 minutah. Z namakanjem ji bistveno izboljšamo prebavljivost in odstranimo napenjanje.

Pri kuhanju pa ne pozabimo na začimbe. Stročnicam vedno dodamo nekaj, da preprečimo razvoj bakterij, ki razkrajajo beljakovine. Lovorjev list, rožmarin, kumino, zrno popra lahko damo zraven že na začetku, proti koncu kuhanja pa šetraj, origano, timijan ali baziliko.

Solimo vedno šele takrat, ko že končujemo pripravo jedi. Sol spremeni razmerje elektrolitov v vodi. Če hočemo, da se seme odpre in zmehča, ne smemo dodati soli v vodo, če pa hočemo, da se ne razkuha – tako kot krompir v kosih ali testenine, vodo solimo.

Vsako seme ima svoje posebnosti, zato z vsakim ravnamo malo drugače. Nekatera so bolj okusna in prebavljiva, če jim malo prepražimo, tako kot lešniki, orehi ali sezam. Drugih spet ne smemo segrevati, saj bi jih poškodovali – lan, konoplja, sončnice. Lan in konoplja vsebujeta veliko omega3, ki jo želimo zaužiti v najbolj izvirni obliki.

Pri semenih je najbolj pomembno, kako vitalna so, koliko so sposobna kaliti. Tako seme je vedno živo in nosi v sebi milijon-letni zapis, ki poteka neprekinjeno od začetka do danes. Življenje je večno in vedno najde pot, mi pa ga poskušamo razumeti in dojeti, da je okoli nas vedno obilno poskrbljeno za tiste, ki hočejo videti.

Prodajalna zdrave hrane Jablana, v pokriti tržnici BTC-ja ima na zalogi bogato izbiro ekološko pridelanih semen za vrtnarjenje slovenskih pridelovalcev, združenih v kooperativo AMARANT. Našli pa boste tudi kalilnike in eko-semena za vzgojo kalčkov.

Avtor: Marija Kočevar Fetah
Logo
Logo

Izdelki iz e-kataloga
Vsi izdelki
Ni primernih podatkov.

MOJ SEZNAM ŽELJA

Seznam želja omogoča shranjevanje in deljenje s prijatelji.
Za uporabo seznama želja morate biti prijavljeni. . Če še nimate uporabniškega profila se registrirajte.
 1. € 13,90

  Brisača GAIA 50x100

  Svilanit
Stran

  Obiščite nas
  Obiščite nas

  Prijava

  Za storitev se morate najprej prijaviti!

  Če ste registrirani, vnesite svoj e-naslov in geslo. Če ste tukaj prvič, se najprej registrirajte.

  Registracija

  Splošni pogoji rabe osebnih podatkov

  Ste pozabili svoje geslo?

  Pozabljeno geslo

  Nazaj na prijavo