Spletna stran BTC City za slepe in slabovidne
/ Registracija     Trenutno niste prijavljeni
Za uporabo seznama želja se morate prijaviti
Članek

Vadba za življenje

[Arhiv]

Objavljeno: 19.04.2012

Oznake:

Millenium, športni center (Ljubljana, Millenium)

Logo

Telesno dejavnost po navadi povezujemo s športom ali željo po lepšem telesu. Če želimo, da bomo ob dobrem videzu še lažje premagovali dnevne dejavnosti in bremena, je morda pravi čas, da se v ŠC Millenium spoprimemo tudi s funkcionalno vadbo.

Funkcionalna vadba v ŠC Millenium

 • Funkcionalna vadba v ŠC Millenium
 • Funkcionalna vadba v ŠC Millenium
 • Funkcionalna vadba v ŠC Millenium
 • Funkcionalna vadba v ŠC Millenium
 • Funkcionalna vadba v ŠC Millenium
 • Funkcionalna vadba v ŠC Millenium
 • Funkcionalna vadba v ŠC Millenium

O funkcionalni vadbi smo se pogovarjali s profesorji športne vzgoje in trenerji fitnesa v ŠC Millenium – Urško Dolinšek, Matejem Bunderlo in Damjanom Verhovcem.

V čem se kaže »uporabnost« t. i. funkcionalne vadbe, če »funkcionalno« razumemo kot uporabno?

Urška: S celostnim pristopom k treniranju funkcionalne vadbe vplivamo na izboljšanje medmišične koordinacije, posledično pa tudi na ravnotežje, vzdržljivost, moč in spretnost, zato se njena »uporabnost« odraža v razvoju moči in skladnosti mišic trupa, ki so najšibkejši člen mišične verige, v izboljšanju motoričnih sposobnosti za posamezno športno zvrst, povečanem izgorevanju telesnih maščob, preventivi pred poškodbami in navsezadnje tudi v učinkoviti popestritvi treninga.

Funkcionalna vadba omogoča intenzivno vadbo več mišičnih skupin hkrati. Ali to pomeni, da je izolirana vadba, kakršno spodbujajo trenažerji v fitnes centrih, neučinkovita?

Urška: Tudi izolirana vadba ima svoj namen in uporabnost. Popolni začetniki fitnes vadbe pogosto ne obvladajo svojega telesa do te stopnje, da bi lahko pričeli varno, osnovno funkcionalno vadbo, zato je izolacijska vadba na napravah ustrezna za začetno vadbo. V primeru poškodb je izolacijska vadba vključena v proces postrehabilitacije. Nesmiselno se je odpovedati izolacijski vadbi, ob ustrezni izbiri vaj se lahko odlično dopolnjuje s funkcionalno vadbo.

Menite, da bo funkcionalna vadba sčasoma izpodrinila klasično fitnes vadbo?

Damjan: Ne, obe vrsti vadbe se bosta vedno bolj dopolnjevali. Izolacijska vadba na napravah v fitnesih je pogosto monotona, enostranska in se je prav kmalu naveličamo, zato je funkcionalna vadba kot nalašč za popestritev treninga. Z njo vadba v fitnesih postaja vse bolj zanimiva in celostna ter je namenjena vse širši populaciji z različnimi potrebami.

Urška: Prisotnost in strokovni nadzor trenerjev v fitnesih pa omogoča vadečemu optimalno in varno vadbo v vsakem obdobju leta. Fitnes že dolgo ni le dvigovanje uteži, zato je zanimanje za obisk fitnesa vse večje.

Funkcionalna vadba naj bi posnemala gibanje v vsakdanjem življenju, tudi športu. Lahko zaradi tega preprečuje poškodbe in olajša opravljanje vsakodnevnih dejavnosti in treningov?

Urška: Vsekakor. Enodimenzionalna vadba ne optimizira zdravja, ne omogoča celostne pripravljenosti telesa na vsakodnevne delovne obremenitve, predvsem pa ne zagotavlja optimalne pripravljenosti za posamezno športno dejavnost. Vse z gibanjem povezane lastnosti moramo razvijati v čim širšem obsegu in vaditi v različnih ravninah (sagitalni, frontalni, diagonalni …). Pomemben je razvoj stabilizacijske sposobnosti telesa, vadba je usmerjena k cilju. Vsakodnevna dejavnost ni izolacijsko, enostransko gibanje, temveč funkcionalno, kompleksno, zato nam funkcionalni trening olajša opravljanje dejavnosti in omogoča, da z optimalno pripravljenostjo preprečimo marsikatero poškodbo.

Naprave v fitnes centrih poznamo skoraj vsi; s katerimi »rekviziti« pa se srečujemo pri funkcionalni vadbi?

Urška: Danes tržišče ponuja številne rekvizite za funkcionalno vadbo, zato smo tudi v Milleniumu opremljeni z najrazličnejšimi rekviziti; TRX-trakovi, bosujem, elastikami, ravnotežnimi deskami, švicarskimi in pilates žogami, ročkami in drogovi, v prihodnosti pa želimo ponudbo dopolniti še s fleksibarom, XCO-ročkami.

Koliko različnih vaj pozna funkcionalna vadba?

Damjan: Telo se pri tovrstni vadbi giblje v tridimenzionalnem okolju – v frontalni, diagonalni in sagitalni ravnini –, zato je število vaj skoraj neomejeno.

Komu bi najbolj svetovali tovrstno vadbo?

Damjan: Vadba je primerna tako za rekreativce kot za pripravo vrhunskih športnikov. Primerna je za vsakogar, ne glede na starost, spol in sposobnosti.

Kolikokrat tedensko priporočate vadbo? Po kolikšem času so opazni prvi rezultati?

Damjan: Če zajema vadba intenzivni trening moči, je priporočljivo trenirati trikrat tedensko, seveda pa je vse odvisno od trenutne pripravljenosti vadečega. Prvi rezultati so opazni že po nekaj treningih oziroma tednih.

Funkcionalna vadba spada k zahtevnejšim oblikam vadbe. Bi začetnikom svetovali, naj kondicijo in moč pridobijo najprej z eno od lažjih vrst vadbe?

Damjan: Funkcionalna vadba zajema veliko dinamičnih krepilnih vaj ter jih združuje z vajami za ravnotežje in propriorecepcijo. Začetnikom bi zato svetoval, naj najprej pridobijo osnove fitnes vadbe ter postopno preidejo k dinamični funkcionalni vadbi, saj se bodo le tako izognili morebitnim poškodbam.

Je zaradi tega pri prvih urah vadbe potrebna prisotnost trenerja?

Matej: Za vse začetnike je v prvih urah treninga pomoč trenerja nujna. V ŠC Millenium smo trenerji vadečim vedno na voljo in jih pri nepravilnem izvajanju vaj opozarjamo na napake.  

Na kratko – naštejte prvih pet prednosti funkcionalne vadbe.

Matej: Gibanje vključuje veliko mišic, vaje niso izolacijske; gibi so lahko daljši, kar izboljšuje gibljivost in moč; vaje so z lastno težo; na enem mestu lahko opravimo trening za vse telo in veliko je ravnotežnih vaj.

Je v ŠC Millenium mogoče obiskovati funkcionalno vadba kot vodeno skupinsko vadbo?

Matej: Ne, toda vadeči (največ dva) se lahko dogovori za vodeno individualno vadba z enim od trenerjev.

Vadba s TRX-trakovi ne zahteva veliko prostora, v primerjavi z domačo fitnes opremo pa so ti trakovi mnogo cenejši. Bi izkušenim priporočali vadbo doma?

Matej: Če posameznik pozna osnove vadbe s TRX-trakovi in če upošteva vse zakonitosti pravilne vadbe, ni razloga, da ne bi treniral kar doma. Večji problem je motivacija, saj le redki uspejo dlje časa trenirati doma. V fitnesu je še marsikaj drugega, kar vadeči potrebuje za dobro vadbo, zato predlagam, da se odpravite v naš fitnes, kjer boste lahko kvalitetno trenirali.


Izdelki iz e-kataloga
Vsi izdelki
Ni primernih podatkov.

MOJ SEZNAM ŽELJA

Seznam želja omogoča shranjevanje in deljenje s prijatelji.
Za uporabo seznama želja morate biti prijavljeni. . Če še nimate uporabniškega profila se registrirajte.
 1. € 67,00

  Mesečna karta za fitnes

  Millenium, športni center
Stran

  Obiščite nas
  Obiščite nas

  Prijava

  Za storitev se morate najprej prijaviti!

  Če ste registrirani, vnesite svoj e-naslov in geslo. Če ste tukaj prvič, se najprej registrirajte.

  Registracija

  Splošni pogoji rabe osebnih podatkov

  Ste pozabili svoje geslo?

  Pozabljeno geslo

  Nazaj na prijavo