Spletna stran BTC City za slepe in slabovidne
/ Registracija     Trenutno niste prijavljeni
Za uporabo seznama želja se morate prijaviti
Članek

Od cveta do cveta urbana čebelica leta

[Arhiv]

Objavljeno: 07.04.2016

Oznake:

Kalia, vrtni center (Ljubljana, Tržnica jug) Merkur, trgovski center (Ljubljana, Dvorana 17) Hofer (Ljubljana, Dvorana 8 sever) Minicity (Ljubljana, Dvorana A sever)

Logo

Aprila se je začela akcija »Pomagajmo čebelici v mestu - Ocvetličimo okna in balkone«, v kateri bodo lahko prebivalci Ljubljane tudi sami pripomogli k ohranjanju avtohtone medonosne čebele in njene kompleksne ter zelo pomembne vloge v naravi.

Kjer so čebele, tam je življenje, v zadnjih letih pa se naša avtohtona čebela Kranjska sivka spopada s težavami in zato potrebuje pomoč. Rešitev je lahko selitev v mesta. Z urbanimi čebelnjaki in ljubljansko Čebeljo potjo se čebele približujejo meščanom, z letošnjim letom, ko je Ljubljana tudi Zelena prestolnica Evrope, pa se projekt pomoči čebelam družbe BTC in Mestne občine Ljubljana nadaljuje, med drugim tudi s pozivom k ocvetličenju ljubljanskih balkonov in oken z medovitimi avtohtonimi rastlinami. 

V okviru trajnostne vizije družbe BTC Misija: Zeleno in kot del ciljev Ljubljane, letošnje Zelene prestolnice Evrope, se bo aprila začela akcija »Pomagajmo čebelici v mestu - Ocvetličimo okna in balkone«, v kateri bodo lahko prebivalci Ljubljane tudi sami pripomogli k ohranjanju avtohtone medonosne čebele in njene kompleksne ter zelo pomembne vloge v naravi.

Jože Mermal, predsednik uprave BTC in tudi sam velik ljubitelj narave, verjame, da bo akcija pritegnila veliko ljudi: »Vse bolj se ljudje zavedamo, da ima izraz »nazaj k naravi«, ki ga je že v 18. stoletju zapisal Jean-Jacques Rousseau, zelo veliko težo, pa najsi gre za prehrano, ozračje in okolje, ali živalske vrste, brez katerih bi bil svet hudo osiromašen, brez čebel pa bi v roku štirih let izumrlo celotno človeštvo. V okviru akcije smo leta 2014 v BTC postavili čebelnjak, v letu 2015 smo pripravili natečaj »Čebelam prijazna šola« in zmagovalni OŠ Medvode podarili učni čebelnjak, letos pa za pomoč urbanim čebelam prosimo vse ljubitelje narave, čebel in njihovega pridelka, medu, pri čemer bodo hkrati poskrbeli tudi za cvetočo podobo svojega doma kot tudi prestolnice.«

Program

Delimo medovite rastline

 • sobota, 09.04. od 10. do 12. ure pred Mestno hišo v Ljubljani

Ljubljančanke in Ljubljančani bodo lahko spoznali cilje Zelene prestolnice in ljubljansko Čebeljo pot, ki je zaživela lansko leto in naj bi v glavno mesto pripeljala čim več čebel.

Na dogodku bodo obiskovalci dobili nasvete za gojenje ter sadike in semena medovitih balkonskih rastlin, ki jih bodo lahko zasadili in z njimi okrasili svoja okna in balkone.

Posebna ponudba

Od 09.04. do 16.04. so partnerji projekta (Merkur, Kalia, Hofer in Medex) pripravili posebno ponudbo medovitih rastlin in artiklov za urbano vrtnarjenje.

Medeni dan v BTC Cityju

 • sobota, 16.04. od 9. do 13. ure na Tržnici BTC City Ljubljana
 • predstavitev projekta in partnerjev v okviru Zelene prestolnice Evrope 2016
 • ugodna ponudba balkonskih medovitih rastlin
 • svetovanje o urbanem vrtnarjenju
 • vodeni ogledi btc city urbanega čebelnjaka (ob predhodni rezervaciji na spletni strani)
 • otroške delavnice na temo čebelarstva v Minicityju
 • delavnice v Merkurju

Medovite rastline

Na oknih in balkonih lahko zasejemo več zdravilnih dišavnic, kot so razne mete, žajbelj, sivka, šetraj, materina
dušica in druge, še veliko večja izbira pa je med okrasnimi rastlinami, vendar moramo paziti, da ne sejemo rastlin, ki rade podivjajo in lahko spodrinejo domače rastline.

>>Seznam vseh medovitih rastlin

Vabljeni!
Logo

Izdelki iz e-kataloga
Vsi izdelki
Ni primernih podatkov.

MOJ SEZNAM ŽELJA

Seznam želja omogoča shranjevanje in deljenje s prijatelji.
Za uporabo seznama želja morate biti prijavljeni. . Če še nimate uporabniškega profila se registrirajte.
 1. € 7,49

  PRIBOR ZA KLEPANJE MTECH BABICA (1KOS)

  Merkur, trgovski center
Stran

  Obiščite nas
  Obiščite nas

  Prijava

  Za storitev se morate najprej prijaviti!

  Če ste registrirani, vnesite svoj e-naslov in geslo. Če ste tukaj prvič, se najprej registrirajte.

  Registracija

  Splošni pogoji rabe osebnih podatkov

  Ste pozabili svoje geslo?

  Pozabljeno geslo

  Nazaj na prijavo